Salgsteknikk 1.2: Vekke interesse for produktet

I denne artikkelen vil du lære å lage en «tillitsskaper» – en innledning som kan være med på å etablere kundens tillit. Hvordan skal vi skape nysgjerrighet nok til at kunden fatter interesse for å snakke åpent med oss om de problemene produktet løser?
I Trinn 1.1 beskriver vi:

1.2.1 Anta kundens DISK-stil
1.2.2 Skape nysgjerrighet.
1.2.3 Stimulere kundens egeninteresse.
1.2.4 Få lov til å stille spørsmål
Salgsteknikk: Vekke interesse for produktet.

1.2 Få kunden interessert

 1.2.1 Anta kundens DISK-stil

Før vi prøver å få i gang samtalen ved å skape interesse, er det nyttig å spørre seg hvilken stil kunden har i øyeblikket. Er kunden rask og rastløs? Eller heller rolig og forsiktig? Er hun opptatt av resultat eller trygghet? Når vi har dannet oss et bilde av hvilken DISK-stil vi snakker til, er det etterhvert lettere å vite hvilket produkt og hvilke egenskaper vi skal fortelle kunden om.

 1.2.2 Skape nysgjerrighet. 

Det er blitt sagt at nysgjerrigheten er den sterkeste driften i mennesket. Det vi ikke vet har vi kanskje ikke vondt av, men det vi vet at vi ikke vet er det verre med. Det ønsker vi ofte å ta rede på. Nysgjerrighet virker på samme måte som god matlukt: den skjerper appetitten. Når vi er nysgjerrig blir vi positiv til å få informasjon. «Er du interessert i å vite hvordan du kan …» En måte å skape nysgjerrighet for vårt produkt er å bruke en «tillitsskaper». Vi kaller den for dette, fordi dens hensikt er å gi kunden tillit til at vi ikke først og fremst skal selge, men ønsker å løse et problem for kunden. Vi er på samme lag!

1.2.3 Stimulere kundens egeninteresse:

Når kunden har sagt seg interessert i å høre hva du har å si, er det viktig at kunden raskest mulig forstår at du har et nyttig tilbud. At du har noe viktig å fortelle. Noe som virkelig angår henne. Dette kan være en nytte som er aktuell i den situasjonen kunden befinner deg i, eller som du kan anta at kunden kjenner. Dette kaller vi en “nytte-åpning”, og for ikke å love for mye, kan vi fortelle hvilken nytte produktet har gitt andre.

Mange produkter er laget for å løse problemer som mange mennesker har, og som går igjen i en rekke bransjer. Men før vi kan anbefale dette produktet for denne kunden, må vi vanligvis stille noen spørsmål. Når kunden vet hvorfor vi spør, får vi som oftest lov til det.


Når vi senere skal bruke “interessevekkeren” er det viktig å huske en regel: Vi påstår ikke at kunden har et problem. Vi forteller at andre har hatt dette problemet, og spør så om dette gjelder ham også.

Når vi skal snakke om nytte, er det lurt å bruke 3.person. Da skryter vi ikke, vi virker mindre arrogante eller påståelig. Samtidig kan det virke tillitskapende å referere til hvilken nytte andre har hatt av våre produkter, uten at vi dermed har lovet at denne kunden vil få samme nytten.


1.2.4 Få lov til å stille spørsmål:

Først når kunden har tillit til oss (fordi han vet at vi har løst problemer før, og at han kan ha nytte av vårt produkt) er tiden moden for spørsmål. Så får vi oppriktige svar. Men: Husk alltid å be om å få lov til å stille spørsmål – og fortell hvorfor du behøver å spørre.

 

Tillitsskaper

  • Eventuelle generelle betraktninger om dagssituasjonen eller problemet til kunden
  • Henvisning til kundens ønskemål
  • Spørsmål om kunden ønsker å høre om en nytte som vårt produkt kan oppfylle
  • Bekreftelse fra kunden

Eksempel på Tillitsskaper

SELGER: (Dagssituasjon)

«Jeg ser du har mange pakker til kundene dine i dag, og at noen av disse pakkene kanskje skal til samme mottager.»

(Nytte): «Det finnes en måte å sende disse på, slik at kundene blir mest mulig fornøyde.»

(Spør om bekreftelse): ‘»Er du interessert i å høre hvordan?»

(Kunden bekrefter):»Hva er det nå dere har funnet på?»

Nytteåpning/ interessevekker


Vi presenterer en nytte som en annen kunde etter eget utsagn (altså helst i 3.person) har av produktet.

Eksempel på nytteåpning/ interessevekker

SELGER: Nytte (gjerne i 3.person):
Egenskap: «En av de store fordelene med vår bedriftspakke, er det vi kaller flerkolli forsendelse. F: Det betyr at vi merker de aktuelle pakkene med en flerkolli-etikett, slik at de blir levert ut samtidig.

Advarsel: Mange vil unngå at pakkene kommer hver for seg, til forskjellig tid. De mener at kundene kan bli misfornøyde, og kanskje finne nye leverandører.

Anbefaling: Derfor sender de pakkene som flerkolli, slik at de kommer frem samtidig. Da vet de at kundene blir fornøyde, og anbefaler andre å handle med dem.»

Få lov til å stille spørsmål

«For å finne ut om dere kan ha nytte av produktet, må jeg få lov til å stille noen spørsmål…»

Eksempel på overgang til å stille spørsmål:

«Men før jeg kan si om dette kan være nyttig for deg, må jeg få lov å stille et par raske spørsmål, er det greit?»

Overgangen til kartleggingsfasen kommer naturlig her. Men det betinger at tilliten er opprettet! Som overgang kan man si: «Men for å finne ut hva dere kan tjene på dette, må jeg be om lov til å stille noen spørsmål…?» Kommer det innvendinger, kan det være et tegn på at du har løpt fra kunden. Da er det på tide å skifte taktikk.